Zapekané rybie filety
Potrebujeme: vykostené mrazené rybie filety, tvrdý syr, smotanu na šľahanie, vajíčko, soľ, vegetu, trošku oleja |
|
Ako na to:
Troškou oleja potrieme plech na pečenie a posypeme postrúhaným syrom - čím viac, tým lepšie. Osolené rybie filety naukladáme na plech a opäť posypeme strúhaným syrom. Smotanu na sľahanie zmiešame s vajíčkom a vegetou a zmesou polejeme rybu. Dáme zapiecť do trúby, kým povrch jemne nezhnedne.
Podávame so zemiakovou kašou. |
Vianočný pečený kapor
Potrebujeme: 1 menší kapor ( asi 1,5 kg), 3-4 jablká, 5 strúčikov cesnaku, 3-4 cibule, rascu, soľ, 1,5 dl vína, maslo |
|
Ako na to:
Očistené jablká nakrájame na tenšie mesiačiky, cibuľu pokrájame na kolieska a cesnak pretlačíme. Umytého kapra bez hlavy potrieme z vnútra aj z vonka pretlačným cesnakom, osolíme, posypeme rascou. Do kapra dáme striedavo cibuľu a jablká. Kapra dáme do maslom vytretého pekáča (radšej menší), zbytok jabĺk a cibule uložíme okolo. Na kapra položíme ešte plátky masla, polejeme asi 1 dl vína a prikryté dusíme asi 15-20 minút. Potom kapra odkryjeme, otočíme, polejeme zbytkom vína a odkryté dopečieme asi 10 minút.
Recept je dobrý aj s bielym aj s červeným vínom. Podávame s opekanými zemiakmi. |
Pečený pstruh v alobale
Potrebujeme: 4 pstruhy, 8 plátkov anglickej slaniny, soľ, biele korenie, šalvia |
|
Ako na to:
Riadne očistené, opláchnuté, osušené pstruhy z vnútra osolíme, okoreníme a vložíme závitok šalvie. Pstruhy zabalíme do plátkov slaniny a obalíme alobalom a položíme priamo na rošt.
Podávame s varenými zemiakmi, maslom a zeleninovou prílohou. |
Pstruhy na masle v alobale
Potrebujeme: 4 menšie pstruhy, 60 g masla, soľ, korenie, citrónovú šťavu |
|
Ako na to:
Očistené a umyté pstruhy osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a navrch naukladáme maslo. Pstruhy zabalíme do alobalu, okraje dobre pritlačíme, aby pri pečení nevytekala šťava a pečiame v pahrebe. Podávame s chlebom alebo zemiakmi a s čerstvou zeleninou alebo zeleninovým šalátom. |
Kaprie medailónky
Potrebujeme: 8 porcií kapra, 20 g masla, 40 g hladkej múky, 200 ml smotany na šľahanie, 25 g strúhaného chrenu. |
|
Ako na to:
Porcie kapra umyjeme a varíme v osolenej vode asi 8 minút. Vybereme ich a opatrne z nich stiahneme kožu. Na panvici zohrejeme maslo. Kapra obalíme v hladkej múke a opekáme z každej strany asi 1 minútu. Smotanu ušľaháme a vmiešame chren. Na každú porciu kapra nastriekame šľahačku. Podávame so zemiakovým šalátom. |
Kapor v syrovej omáčke
Potrebujeme: kapra, 30 dg tvrdého syra, 1 cibuľu, 4-5 cesnakov, olej, hladkú múku, 1 kyslú smotanu, mlieko, vegetu, soľ |
|
Ako na to:
Kapra nakrájame na podkovičky, osolíme a krátko opražíme na oleji. Poukladáme na pekáč, na oleji speníme cibuľu, pridáme hladkú múku a pripravíme zásmažku, pridáme cesnak, smotanu, vegetu, postrúhaný syr a podľa potreby mlieko, aby vznikla hustá masa, ktorou zalejeme kapra a zapekáme 35-40 min. |
Kapor na víne
Potrebujeme: 800 g kapra, 1menšiu cibuľu, 1 mrkvu, 1/4 zeleru, 1 strúčik cesnaku, 1 dl bieleho vína, soľ, olej, citrón |
|
Ako na to:
Kapra rozdelíme na 4 porcie. Osolíme a z oboch strán opečieme na oleji. Cibuľu pokrájame na kolieska, mrkvu a zeler na rezančeky, cesnak na plátky. Pokrájanú zeleninu speníme v kastróle na oleji. Pridáme opečené kúsky kapra, víno a pečieme v rúre, kým mäso nezmäkne. Porcie kapra poukladáme na taniere, polejeme šťavou a zeleninou a ozdobíme kolieskami citróna. |
|